April 29, 2022

De perfecte bandenspanning kan je veel brandstof besparen

Algemeen

De perfecte bandenspanning kan je veel brandstof besparen, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Een band loopt altijd wel iets leeg, en daarmee zorg je ervoor dat je rolweerstand groter wordt. Dit kan makkelijk met 10% omhoog gaan, en dit is erg nadelig voor de levensduur van de band maar ook voor je brandstof verbruik. Doordat de band rolt, en alle oneffenheden vangt betekent dit dat er door het vervormen warmte verloren gaat. En die warmte is energie dat verloren gaat, in het geval van een auto dus benzine. Hoe beter de bandenspanning, des te minder je brandstofverbruik.

 

Veel zakelijke rijders kijken niet om naar hun banden, zo heb je veel voorbeelden dat ze in de zomer nog steeds met winterbanden rijden. De leasemaatschappij bepaalt nou eenmaal welke banden er gemonteerd worden. In Nederland rijden bijna alle leaseauto’s op een premium bandenmerk. De meer kosten van een premiumband zijn rendabel door de lange levensduur en de veiligheid die het zich meebrengt.

Het verschil tussen een mindere band en premium band kan je als bestuurder goed merken. Dit kan je herkennen door het geluid, brandstofverbruik en de remweg op een nat wegdek. Maar door de langere duur van een band, en minderbrandstof verbruik helpen we hierin ook het milieu.

 

Ook met het beleid van het vervangen van onze banden kunnen we helpen met het milieu. Zo mogen nieuwste banden mogen opgebruikt, dat was vroeger heel anders. Voorheen waren we onze banden al relatief snel aan het vervangen, want hoe nieuwer je band des te beter hij is. Alleen is het nu wettelijk bewezen dat je met de laatste minimeters van een band de meeste kilometers kan maken. Op dit moment worden de meeste banden vervangen als ze nog 3 mm profiel hebben, maar ze kunnen makkelijk door naar de 1,6 mm. Zo gooi je dus 30% van je kilometers weg die je er nog mee kan maken.

 

De ontwikkeling van nieuwe banden die nog minder weerstandbied en een langere levensduur. In 2017 was er een concept band die met een 3Dprinter was geprint, dit is de band waar we met zijn allen veel van verwachten. Er bevindt zich geen lucht meer in deze band, dus deze band kan niet meer lek of leeg raken. Dit is een enorme ontwikkeling in de duurzaamheid. De Uptis heeft een draagkracht dat van composiet lamellen komt, en het concept staat erg dichtbij de realiteit.