Twee derde van de gereden kilometers in Nederland is zakelijk en dat betekent dat werkgevers een groot aandeel hebben inCO2-uitstoot. In het klimaatakkoord van 2030 is meegenomen dat werkgevers met 100 of meer medewerkers gezamenlijk een miljoen ton minder CO2-uitstoot moeten hebben.
Vanaf 1 juli 2023 gaat de meetplicht voor deze werkgevers in en in 2026 vindt de eerste evaluatie plaats. Als je als werkgever nog niet aan de norm voldoet, dan heb je tot 1 januari 2026 de tijd de norm te behalen. Maarhoe weet je of je eraan voldoet? Dat weet je met een CO2-uitstoot rapport van de zakelijk kilometers.
Jaarlijkse rapportageverplichting
Werkgevers met 100 of meer medewerkers moeten jaarlijks een rapportage aanleveren met daarin o.a. het totaal aantal zakelijke kilometers van de medewerkers. Alle rapportages worden bij elkaar opgeteld en moeten in 2030 een miljoen ton minder CO2-uitstoot aangeven. Het besluit of er een norm per werknemer of bedrijf moet komen wordt in 2026 genomen.
Betrouwbaar meten
Er zijn meerdere manieren waarop je zakelijk gereden kilometers kan meten. Het bijhouden van een Excel-bestand is een voorbeeld daarvan, maar vergt wel veel handmatige handelingen. Wil je gaan voor automatisch en betrouwbare registratie? Dan is een rittenregistratiesysteem het beste om in te zetten.
Met een rittenregistratiesysteem meet je de gereden kilometers door middel van een ingebouwd meetinstrument dat op basis van GPS (GNSS indirecte bepaling) ofwel rechtstreeks vanuit de kilometerstand van de auto(directe bepaling) werkt. Hierdoor wordt iedere beweging gemeten en heb je een zo betrouwbaar mogelijke meting van de gereden kilometers. Daarnaast kan je de ritten eenvoudig omzetten van zakelijk naar privé en visa versa.
Aan de hand van het aantal gereden kilometers wordt deCO2-uitstoot berekend en kan je een zo betrouwbaar mogelijke rapportage opstellen.
Wil je meer weten? Bekijk dan onze rittenregistratie pagina.
Lees hieronder nog meer nieuws van MyFMS.